ПРОФ. МИЛЧО ВАСИЛЕВ

Milcho Vasilevпроф. Милчо Василев

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство

Композитор, диригент, музикален педагог.

Роден на 2.03.1949 г. в Пловдив. Завършва ДМА „проф. П. Владигеров”, народна музика, дирижиране и композиция. Редовен преподавател в СМУ – Широка лъка (1973)

От юни 1974 г. е на работа в АМТИИ като асистент, ст. асистент, гл. асистент, доцент,а от 2004 г. професор по дирижиране на народен оркестър. През 2014 г. е избран за академик към БАНИ.

Главен художествен ръководител и главен диригент е на АНО и АФА към АМТИИ с които е получил много награди от престижни фестивали и конкурси в България и чужбина.

През периода 2000-2008 г. е бил ръководител на катедра музикален фолклор, 2008-2012  зам.-ректор по ХТД. От м. декември 2012 е избран за ректор І-ви мандат, а от декември 2015 – преизбран за втори.

Създател е на множество произведения за различни фолклорни състави. Сътрудник е като композитор и диригент на много фолклорни ансамбли в България – НФА „Филип Кутев”-София, ОНМ при БНР, ФА „Пазарджик”, ФА „Родопа”, ФА „Добруджа”, ФА „Мизия”, НФА „Българе” и др.

Награди:

На СБК, Награда „Пловдив” за музика, Почетен знак на Пловдив, Кристална и Златна лира на СБМТД, Голямата награда Меденият чан на АМТИИ и др.

Семеен с две деца и двама внуци.