Проф. д-р Сава Димитров

Dimitur TsanevПроф. д-р Сава Димитров

Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

Проф. д-р Сава Димитров е завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров” и е специализирал в Париж. Дипломиран експерт към фирмата за кларинети H. Selmer & Cie (Paris). Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Доктор от 2007, доцент от 2010, професор от 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси.

Концертирал е в много състави като първи кларинетист и е участвал в турнета във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Холандия, Испания, Португалия, Гърция и др.  Създава кларинетен квартет, който изнася концерти в България и Германия. Бил е солист на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, камерен ансамбъл „Софийски солисти”, оркестър „Симфониета”, оркестър „Оркестрал” и др.  Имал е самостоятелни рецитали в  София и страната, в Австрия, Словакия и др. Осъществил е записи  като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички музикални епохи и стилове.

Автор е на  книгите „Българската кларинетна школа”  (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011).  Съставил е и е издал три сборника (2012, 2013, 2016) с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от основоположника на българската кларинетна школа проф. Сава Димитров.

Декан на ИФ в НМА „Проф. П. Владигеров“ /2016 – 2020/.

Ректор на НМА „Проф. П. Владигеров“ от 25.09.2020 г.